Kulturne znamenitosti - Turizem Škofja Loka

Kulturne znamenitosti

Odkrivajte kulturne znamenitosti

Škofjeloško je območje tisočerih obrazov kulturne dediščine. Nanjo vas opozarjajo gradovi in dvorci, znamenite cerkve in spominska obeležja. Od mesta z zgodovinskimi hišami vas čez rečne mostove in čez kraje samosvoje stavbne dediščine vodijo poti višje – do utrdb Rupnikove linije in Rapalske meje. Ciljev nikoli ne zmanjka! 

Gradovi in dvorci

Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend. 

Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih.

Preberi več

Zgodovinske hiše in zbirke

Zgodovinske hiše in zbirke obiskovalcu pripovedujejo zgodbe o življenju. V enih je nazorno prikazano življenje malih kmetov in kajžarjev na Škofjeloškem, spet v drugih življenje velikih slovenskih slikarjev. Rojstne hiše škofjeloških slikarjev so izhodiščno mesto za razumevanje ustvarjalnosti in bogate slikarske tradicije na Škofjeloškem. Lepo ohranjene hiše in zbirke so strokovno in skrbno obnovljene, kar privablja številne obiskovalce. 

Preberi več

Znamenite cerkve

Med Škofjeloškimi hribi in dolinami je posejanih več deset cerkva. Mnoge med njimi krasijo edinstveni oltarji, freske in vitraži znamenitih mojstrov, ki naredijo vtis na prav vsakega obiskovalca. 

Preberi več

Spominska obeležja

Pestra zgodovina in veliko število oseb, ki so imele velik vpliv na področjih svojega dela in ustvarjanja, se kažeta v spominskih obeležjih postavljenimi njim v čast. 

Preberi več

Arhitekturna dediščina

Škofjeloško območje se ponaša z bogato arhitekturno dediščino, ki je nastajala in se oblikovala skozi dolga stoletja. Ogledati si je mogoče skromne kmečke hiše kot tudi mogočne dvorce in mestne hiše, ki so nastajale v skozi stoletja pod vplivom različnih arhitekturnih slogov. 

Preberi več

Mostovi

Selška in Poljanska Sora ter Sora so oblikovale pokrajino in ljudi, ki so živeli ob njih. Na njihovih bregovih stojijo številni mostovi, ki povezujejo kraje in ljudi.

Preberi več

Utrdbe Rupnikove linije

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki ga je v tridesetih letih 20–ega stoletja gradila Kraljevina Jugoslavija kot obrambno črto na meji s Kraljevino Italijo. Strateško razporejene utrdbe niso bile nikoli uporabljene v vojaške oz. obrambne namene. 

Preberi več