Pohodništvo - Turizem Škofja Loka
 
Pohodništvo

Škofjeloško hribovje, v objemu Cerkljanskega in Idrijskega hribovja ter tik ob slemenu Julijskih Alp je prepredeno z mnogimi urejenimi in markiranimi pohodnimi potmi, ki vodijo do vrhov, s katerih seže nepozaben pogled daleč naokoli. Za vsakogar se bo našla primerna pot, tako za družine, rekreativce kot tudi za bolj zahtevne pohodnike. Na mnogih vrhovih so tudi lepo urejene planinske koče in domovi, ki s svojo domačo hrano in pijačo vabijo obiskovalce od daleč in blizu k okrepčilu.

Občinski pohodni krog Gorenja vas – Poljane

Dežela pod Blegošem je zaradi svežega zraka, čudovitih razgledov, urejenih in dobro označenih poti ter pristnih domačih dobrot pravi raj za pohodnike. Pohodni krog Občine Gorenja vas - Poljane poteka približno po mejah naše občine in išče najlepše, najatraktivnejše točke in točke z najlepšim razgledom, kjer se pohodnik lahko ustavi, razgleda, spočije in okrepča.
Celotna pot je dolga 89 km in ima več kot 5.000 višinskih metrov vzponov in spustov.

oglej si zloženko
Blegoš razgledi jesen (sašo Kočevar).png
Krizna gora_Lubnik_Saso_Kocevar.jpg

Loška planinska pot

Hrbtenica loškega ozemlja je Loško pogorje med Poljansko in Selško dolino.

Loška planinska pot obišče njegove najvišje vrhove od Lubnika, Blegoša do Črnega vrha nad Novaki, gre pa tudi po Polhograjskem hribovju, se dotakne Idrijskega hribovja, prečka Cerkljansko pogorje in se vzpenja na Ratitovške vrhove, ki so skrajno sleme Julijskih Alp. Tako obide sredino in obrobje ozemlja, ki se razprostira na prehodu od alpskega visokogorja v njegova predgorja. Prav ta prehod daje Loški planinski poti svojevrstno mikavnost, saj se tod menjava značaj gorske pokrajine.

Na terenu je LPP označena z običajnimi planinskimi markacijami, ki jim je večkrat dodana črka L. Na 32 krajih so postaje s kontrolnimi žigi.

preberi več

Pohodne poti na Loškem

Športnim navdušencem so po raznolikem Škofjeloškem hribovju na voljo  urejene pohodniške poti, ljubiteljem lagodnejših sprehodov in izletov pa številne lahko dostopne tematske in gozdne učne poti.

V planinskih kočah ter na kmetijah odprtih vrat vas bodo z veseljem sprejeli in vam postregli, prešerna gostoljubnost domačinov pa bo v vas zasejala željo, da se še vrnete.

preberi več
Planica_Saso_Kocevar.jpg
Blegoš panorama Julijci (Sašo Kočevar).png

Slovenska planinska pot

Slovenska planinska pot je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji, hkrati pa tudi najstarejša vezna pot na svetu.

Prične se v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju. Označena je s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji - s Knafelčevo markacijo (rdeč krog z belo piko) in dodano številko 1.

preberi več

Koče in domovi na Škofjeloškem

Ratitovec_Andrej_Tarfila.jpg

Planinska društva na Škofjeloškem

Pohodne_poti_na_Loskem4.JPG