Kultura in umetnost - Turizem Škofja Loka
PREPLETI STOLETJA IN SKUJ DOŽIVETJA

Škofja Loka z okolico od nekdaj navdihuje velike slovenske umetnike. Tu so posebno svetlobo in privlačne motive našli največji slovenski impresionisti in drugi slikarji. Zgodovina mesta in narava na podeželju sta bili slovenskim piscem neskončen vir zgodb. Stoletja ustvarjalnosti se odvijejo v muzejih in galerijah. Nov navdih iz njih črpajo sodobna središča kulture in umetnosti.

Spleti si zgodbo …

… muzejev in galerij

Bogata in edinstvena zgodovinska, etnološka, kulturna in umetniška zapuščina Škofjeloškega območja vam zagotavljata, da je obisk tukajšnjih muzejev in galerij zanimiva izkušnja.

Preberi več

… Sokolskega doma

Skrbno obnovljena stavba je namenjena kulturi, je kulturni center Škofje Loke.  Prireditveni prostor je kraj kulturnega dogajanja, kjer se srečujejo vsi, ki imajo kulturo radi, ki kulturo živijo in kulturo ustvarjajo.

Preberi več

… gledališča

Gledališče z več kot stoletje dolgo tradicijo, kjer se vsako leto odigra kar nekaj iger svetovne in slovenske dramatike. 

Preberi več

… kina

Dvorana Kina Sora ima od leta 2014 novo podobo in digitalno opremo, kar omogoča predvajanje najnovejših filmov, tudi v 3D tehniki. 

Kino Sora je član združenja Europa Cinemas in Art kino mreže, kar pomeni, da predvaja kakovostne in umetniške filme.

Preberi več

… Šubičeve hiše

V hiši, v kateri sta se rodila slikarja Janez in Jurij Šubic, je v 2. polovici 19. stoletja  pod vodstvom njunega očeta Štefana Šubica delovala priznana rezbarska delavnica. Danes je v hiši na ogled stalna muzejska zbirka, razstavna galerija, slikarski in kiparski atelje ter prireditveni prostor. Velika pozornost je namenjena tudi kulturnemu, ustvarjalnemu in pedagoškemu programu.

Preberi več

… Groharjeve hiše

V idilični visokogorski vasi Sorica stoji rojstna hiša slikarja Ivana Groharja. V hiši sta urejeni Groharjeva spominska zbirka in galerija. Na ogled je tudi etnografska zbirka predmetov, ki so jih nekdaj pri svojem delu uporabljali obrtniki in kmetje. 

Preberi več

… Kapucinske knjižnice

Velja za eno najdragocenejših knjižnic na Slovenskem, saj hrani Dalmatinovo Biblijo, inkunabule in še nekaj drugih najstarejših slovenskih knjig. Znamenitost knjižnice je rokopis iz leta 1721, Škofjeloški pasijon, ki je najstarejše v celoti ohranjeno slovensko dramsko besedilo, opremljeno z režijskimi opombami. 

Preberi več