Muzeji in galerije - Turizem Škofja Loka

Muzeji in galerije

Bogata in edinstvena zgodovinska, etnološka, kulturna in umetniška zapuščina Škofjeloškega območja vam zagotavljata, da je obisk tukajšnjih muzejev in galerij zanimiva izkušnja.

 
Gasilski muzej Škofja Loka

Gasilski muzej Škofja Loka

Ob 40. letnici Gasilske zveze Škofja Loka leta 1995 se je ustanovil Gasilski muzej Škofja Loka. Nahaja se v prostorih Gasilske zveze Škofja Loka. V muzeju lahko vidite razstavljene zgodovinske gasilske pripomočke, slike, ustanovne listine, zapisnike gasilskih društev in še mnogo drugih eksponatov.
Kidričeva cesta 51, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 513 17 13info@gzveza-skofjaloka.siwww.gzveza-skofjaloka.si/muzej.htm
Stalne razstave Visoška domačija pripoveduje

Stalne razstave Visoška domačija pripoveduje

Razstava predstavlja, kako se je Visoška domačija skozi stoletja spreminjala, ne le prostorsko temveč tudi po namembnosti, ki so jo narekovali trenutni prebivalci. Neposredno povezan z Visoško domačijo je bil Kalanov rod, ki je tu gospodaril dve stoletji. Usoda Kalanovih se je končala z zadnjo predstavnico rodu Ano Kalan, katere sin je Visoško posest prodal dr. Ivanu Tavčarju. Poleg tega, da je bil Ivan Tavčar pisatelj, je bil tudi politik in gospodarstvenik, nenazadnje tudi Visoški gospod, ki je s svojo ženo Franjo na Visokem prebil svoja zadnja leta.

Pomembno vlogo v zgodbi o Visokem ima tudi kuhinja, ki predstavlja srce vsakega doma. Ambientalno postavitev kuhinje 19. stoletja bogati še delujoče ognjišče, katerega tip je eden redkih še danes ohranjenih na Slovenskem.
Visoko pri Poljanah, 4220, Škofja Loka+386 (0)31 720573zavod@poljanskadolina.comwww.poljanskadolina.com
Loški muzej Škofja Loka

Loški muzej Škofja Loka

Eden najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji domuje na mogočnem Loškem gradu. Muzej varuje bogato naravno in kulturno dediščino škofjeloškega območja. Na ogled je arheološka, zgodovinska, kulturnozgodovinska, umetnostna, etnološka in prirodoslovna zbirka ter muzejem na prostem – Škoparjeva hiša.
Grajska pot 13, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 517 04 00info@loski-muzej.siwww.loski-muzej.si
Galerija Franceta Miheliča

Galerija Franceta Miheliča

Galerija se nahaja v markantni stavbi nekdanje Kašče na Spodnjem trgu. Predstavljena je stalna zbirka grafik, risb in slik najbolj izrazitega in izvirnega slovenskega mojstra fantastike, Franceta Miheliča.
Ogled je možen po predhodni najavi.
Spodnji trg 1, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 517 04 00info@loski-muzej.sihttp://www.loski-muzej.si
Vrt in galerija Kržišnik

Vrt in galerija Kržišnik

Imeniten botanični vrt med hišo umetnika Tomaža Kržišnika, reko Soro in hribom Žirk je uredila vrtna arhitektka Juta Krulc.

Vodeni obiski so možni po dogovoru.

Starožirovska cesta 2, 4226, Žiri+386 (0)4 51 92 525vrt.krzisnik@gmail.com
Muzej Železniki

Muzej Železniki

Zbirke muzeja so v fužinarski hiši, Plavčevi hiši, iz prve polovice 17. stol. Na ogled so zbirke 
- železarstva (rudarstvo, fužinarstvo, kovaštvo) 
- lesarstva (sodarstvo, oglarstvo, žagarstvo) 
- ostale zbirke (skriljna kritina, društva, čipkarstvo, spominska soba ak. prof. dr. Franceta Koblarja, NOB v Selški dolini). 
Na trgu pred muzejem si lahko ogledate pomemben slovenski tehniški spomenik, plavž.
Na plavžu 58, 4228, Železniki+386 (0)4 514 73 56muzej.zelezniki@siol.nethttp://www.jzr.si
Etnografski muzej Davča

Etnografski muzej Davča

V največji slovenski vasi, so v prostorih domačije Jemc na ogled predmeti iz preteklega življenja kmetov. Velika pozornost je posvečen predelavi lanu, ki je v preteklosti v tem kraju predstavljala pomembno dejavnost in vir zaslužka.
Davča 22, 4228, Železniki+386 (0)41 350 240mjelenc1@gmail.comwww.davca.si
Muzej Žiri

Muzej Žiri

Muzej domuje v prenovljenem kmečkem dvorcu iz 17. stoletja, v Stari šoli. Ogledate sli lahko stalne zbirke

- Pozdravljeni ljubitelji utrdb! (2007), o dediščini rapalske meje;

- Žirovski slikarji (2009), izbrana dela najvidnejših likovnih umetnikov med Žirovci;

- Lepšega pač ni na svetu kot je naš čevljarski stan ... Žirovsko čevljarstvo skozi čas (2010-2012), ima dva dela, prvi prikazuje obdobje do 2. svetovne vojne, drugi obdobje Alpine;

- Žiri in Žirovci skozi čas (2012), temeljna razstava, 16 "postaj" ob poti skozi žirovsko zgodovino. Po ogledu razstav Muzejskega društva Žiri, se lahko sami ali z vodičem (po predhodnem dogovoru) podajo peš na ogled določenih znamenitosti v kraju. Gre predvsem za dediščino rapalske meje in Rupnikove linije, čipk in ostale premične in nepremične dediščine (spomeniki, cerkve, galerija čipk).

Tabor 2, 4226, Žiri+386 (0)40 841 490ivanka.zakelj1@gmail.comhttp://www.muzej-ziri.si
Galerija Ivana Groharja

Galerija Ivana Groharja

Galerija Ivana Groharja sodi med osrednja likovna razstavišča na Gorenjskem. Osnovno poslanstvo galerije je prezentiranje kakovostne sodobne vizualne umetnosti in populariziranje lokalne, izjemno aktivne likovne produkcije. 
Mestni trg 37, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 517 04 00info@loski-muzej.sihttp://www.loski-muzej.si