Kulturne znamenitosti - Turizem Škofja Loka

Kulturne znamenitosti

Hero banner
PREPLETI STOLETJA IN SKUJ DOŽIVETJA

Med sprehodom po Škofji Loki, najlepšem srednjeveškem mestu Slovenije, odkrij šarm preteklih časov. Slikovite hiše se izmenjujejo s skrivnostnimi gradovi in dvorci, cerkvami in spomeniki. V delavnicah mojstrov rokodelcev tradicija sreča nove navdihe. Škofja roka dela čarovnije! Prepleti stare čipkarske, kovaške in čevljarske zgodbe z novimi doživetji v Železnikih in Žireh. Poti čez rečne mostove te popeljejo v zeleno srce Slovenije, kjer te prevzamejo razgledi nad Škofjo Loko, Selško in Poljansko dolino. Spleti si svojo zgodbo!

Spleti si zgodbo …

… gradov in dvorcev

Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend. 

Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih.

Preberi več

… zgodovinskih hiš in zbirk

Zgodovinske hiše in zbirke obiskovalcu pripovedujejo zgodbe o življenju. V enih je nazorno prikazano življenje malih kmetov in kajžarjev na Škofjeloškem, spet v drugih življenje velikih slovenskih slikarjev. Rojstne hiše škofjeloških slikarjev so izhodiščno mesto za razumevanje ustvarjalnosti in bogate slikarske tradicije na Škofjeloškem. Lepo ohranjene hiše in zbirke so strokovno in skrbno obnovljene, kar privablja številne obiskovalce. 

Preberi več

… znamenitih cerkva

Med Škofjeloškimi hribi in dolinami je posejanih več deset cerkva. Mnoge med njimi krasijo edinstveni oltarji, freske in vitraži znamenitih mojstrov, ki naredijo vtis na prav vsakega obiskovalca. 

Preberi več

… spominskih obeležij

Pestra zgodovina in veliko število oseb, ki so imele velik vpliv na področjih svojega dela in ustvarjanja, se kažeta v spominskih obeležjih postavljenimi njim v čast. 

Preberi več

… arhitekturne dediščine

Škofjeloško območje se ponaša z bogato arhitekturno dediščino, ki je nastajala in se oblikovala skozi dolga stoletja. Ogledati si je mogoče skromne kmečke hiše kot tudi mogočne dvorce in mestne hiše, ki so nastajale v skozi stoletja pod vplivom različnih arhitekturnih slogov. 

Preberi več

… mostov

Selška in Poljanska Sora ter Sora so oblikovale pokrajino in ljudi, ki so živeli ob njih. Na njihovih bregovih stojijo številni mostovi, ki povezujejo kraje in ljudi.

Preberi več

... utrdb Rupnikove linije

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki ga je v tridesetih letih 20–ega stoletja gradila Kraljevina Jugoslavija kot obrambno črto na meji s Kraljevino Italijo. Strateško razporejene utrdbe niso bile nikoli uporabljene v vojaške oz. obrambne namene. 

Preberi več