Gradovi in dvorci - Turizem Škofja Loka

Gradovi in dvorci

Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend. Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih.

 
Ajmanov grad

Ajmanov grad

Grad v slogu nemške renesanse je bil zgrajen v 17. Stoletju. Dragocena je oltarna slika v grajski kapeli, ki jo je naslikal Franc Jelovšek, največji baročni freskant na Slovenskem. Ajmanov grad, ki je bil med drugo svetovno vojno požgan, so uršulinke temeljito obnovile in ga spremenile v uršulinski samostan. V zadnjih desetletjih je tu nastala Hiša kruha, kjer uršulinke izvajajo duhovne programe in gostijo skupine ter posameznike, ki iščejo mir in tišino. 
Sveti Duh 244, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 515 16 29
Starološki grad

Starološki grad

Kulturni spomenik državnega pomena je začel nastajati od 15. stoletja dalje. Grad ima ohranjene okrogle obrambne stolpe in južni trakt s konzolnimi pomoli. Okoli gradu je bil tudi obrambni jarek, ki pa je danes zasut.
Stara Loka 31, 4220, Škofja Loka
Divja Loka

Divja Loka

Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi pod Lubnikom v objemu  gozda. Zgrajen je bil v zgodnjem 12. stoletju in velja za enega najstarejših gradov na naših tleh. Grad obdan z obzidjem so zemljiški gospodje uporabljali vse do velikega potresa leta 1511, ko je bil porušen. 
Po kratkem sprehodu skozi gozd si je danes mogoče ogledati ostanke nekdaj mogočnega gradu.

Škofja Loka, 4220, Škofja Loka
Puštalski grad

Puštalski grad

Renesančni dvorec z dvema enonadstropnima traktoma je bil zgrajen leta 1220. Krasita ga okrogli vogalni dvonadstropni stolp in notranje arkadno dvorišče. Kapelo gradu krasi oltarna freska Giulia Quaglia Snemanje s križa iz leta 1706, ki sodi med dragocenejše umetnine v Škofji Loki.  
Puštalski grad je tudi del tematske poti Pot v Puštal, po kateri se lahko odpravite tudi v spremstvu turističnega vodiča.

Puštal, 4220, Škofja Loka
Stolp na Kranclju

Stolp na Kranclju

Zgrajen je bil pred 12. stoletjem tik nad Škofjeloškim gradom in ima obliko stolpaste utrdbe, značilne za srednjeevropsko zgodnjo fevdalno dobo. Stolp kvadratnega tlorisa sta obdajala jarek in obzidje. Imel je predvsem obrambno nalogo, verjetno je varoval vhod iz Poljanske doline, dokler ga leta 1511 ni porušil potres.
Škofja Loka, 4220, Škofja Loka
Tavčarjev dvorec na Visokem

Tavčarjev dvorec na Visokem

Kmečki dvorec iz 17. stoletja leži v objemu okoliških gričev in gozdov nedaleč od Poljanske Sore. Za nekdanje Kalanovo posestvo se je od začetka 20. stoletja uveljavilo ime Tavčarjev dvorec, po slovenskem pisatelju in politiku Ivanu Tavčarju. Mogočna domačija in njeni nekdanji lastniki, rodbina Kalan, so bili vir navdiha pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika. Ob nekdanjem stanovanjskem objektu, v katerem so postavljene stalne razstave Visoška domačija pripoveduje in čudovita poročna dvorana, stoji razsežno gospodarsko poslopje s tipičnim kozolcem – toplarjem. Na robu gozda je pisatelj postavil kapelico z družinsko grobnico, v kateri je tudi sam pokopan. V bližini stoji tudi markanten bronast kip pisatelja, ki gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam. V neokrnjeni idilični naravi se je možno zapeljati s kolesom ali sprehoditi peš. 
Oglejte si 3D model na Portalu DIKD: Visoko pri Poljanah - Visoška domačija
Visoko pri Poljanah 1, 4220, Škofja Loka+386 (0)31 720 573zavod@poljanskadolina.comwww.poljanskadolina.com
Škofjeloški grad

Škofjeloški grad

Prvotni grad so zgradili freisinški škofje leta 1202. V potresu leta 1511 je bil grad skoraj povsem porušen, škof Filip pa ga je dal obnoviti. Na grajskem dvorišču je bil nekdaj mogočen štirikotni stolp, katerega tlorisne mere so restavrirane. Danes je v gradu eden najlepše urejenih muzejev z arheološko, zgodovinsko, kulturno, umetnostno, prirodoslovno in etnološko zbirko. V grajskem parku si je mogoče tudi ogledati zelo lepo ohranjeno kmečko hišo iz 16. stoletja (Škoparjeva hiša).
Oglejte si 3D model na Portalu DIKD: Škofja Loka - grad
Grajska pot 13, 4220, Škofja Loka04 517-04-00info@loski-muzej.siwww.loski-muzej.si