Zgodovinske hiše in zbirke - Turizem Škofja Loka

Zgodovinske hiše in zbirke

Zgodovinske hiše in zbirke obiskovalcu pripovedujejo zgodbe o življenju. V enih je nazorno prikazano življenje malih kmetov in kajžarjev na Škofjeloškem, spet v drugih življenje velikih slovenskih slikarjev. Rojstne hiše škofjeloških slikarjev so izhodiščno mesto za razumevanje ustvarjalnosti in bogate slikarske tradicije na Škofjeloškem. Lepo ohranjene hiše in zbirke so strokovno in skrbno obnovljene, kar privablja številne obiskovalce. 

 
Groharjeva hiša

Groharjeva hiša

V idilični visokogorski vasi Sorica stoji rojstna hiša slikarja Ivana Groharja. V hiši sta urejeni Groharjeva spominska zbirka in galerija. Na ogled je tudi etnografska zbirka predmetov, ki so jih nekdaj pri svojem delu uporabljali obrtniki in kmetje.
Spodnja Sorica 18, 4229, Sorica+386 (0)4 519 70 22groharjeva.hisa@csod.si
Nacetova hiša

Nacetova hiša

Na robu vasi Puštal, na desnem bregu Poljanske Sore, stoji Nacetova hiša. Delno zidana nadstropna stavba pokrita z dvokapno streho je bila zgrajena v 16. stoletju in leta 1755 temeljito obnovljena. Je edina hiša v Škofji Loki, ki od sredine 18. stoletja do danes ni bistveno spremenila svoje zunanje podobe in svoje bivalne hiše ter velja za najbolje ohranjeno kmečko stavbo na škofjeloškem območju in v ljubljanskem zaledju. 
Najavljeni obiskovalci si lahko ogledajo hišo in predmete ter opreme, ki pričajo o življenju mnogih rodov, ki so kljub muzejski vrednosti še vedno uporabni.

Puštal 74, 4220, Škofja Loka+386 (0)40 500 791natalija.polenec@gmail.com
Ažbetova domačija

Ažbetova domačija

V Poljanskih hribih, malo pod Starim vrhom, stoji skrbno obnovljena hiša slikarja Antona Ažbeta. V hiši je urejena spominska soba z utrinki iz slikarjevega življenja in reprodukcijami njegovih del. V hiši so tudi na voljo sobe za goste, urejene v modernem podeželskem stilu.
Dolenčice 2, 4223, Poljane nad Škofjo Loko+386 (0)599 55 081; +386 (0)41 685 948info@priazbetudoma.sihttp://www.priazbetudoma.si
Šubičeva hiša

Šubičeva hiša

Nadstropna stavba vkopana v strmo brežino je v današnji podobi nastala v sredini 19. stoletja. Hiša se ponaša z obokano kletjo in črno kuhinjo, kot tudi z ohranjenim pohištvom in lesenim tramovnim stropom. V hiši, predvsem znani po slikarski rodbini Šubic, se danes nahaja Kulturni center slikarjev Šubic, kjer je postavljena zanimiva muzejska zbirka, ki vas popelje v pravo ustvarjalno doživetje. Muzejsko zbirko dopolnjujejo navdihujoče ustvarjalne delavnice, delo v likovnem ateljeju ter razstave v razstavni galeriji. 

Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223, Poljane nad Škofjo Loko+386 (0)59 250 549info@subicevahisa.siwww.subicevahisa.si
Muzej na prostem Škoparjeva hiša

Muzej na prostem Škoparjeva hiša

Na Loškem gradu, sredi grajskega vrta stoji hiša iz 16. Stoletja, ki sodi v tip hiše s črno kuhinjo. Predstavlja bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov širšega loškega okolja v obdobju od 16. do konca 19. stoletja. Gre za enega prvih muzejev na prostem v Sloveniji. 
Ogled je mogoč po predhodnem dogovoru z Loškim muzejem v času delovnega časa muzeja.
Grajska pot 13, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 517 04 00info@loski-muzej.sihttp://www.loski-muzej.si