Po sledeh gradnje Rupnikove linije - Turizem Škofja Loka
 

Po sledeh gradnje Rupnikove linije

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki ga je v tridesetih letih 20–ega stoletja gradila Kraljevina Jugoslavija kot obrambno črto na meji s Kraljevino Italijo. Strateško razporejene utrdbe niso bile nikoli uporabljene v vojaške oz. obrambne namene. 

Po sledeh gradnje Rupnikove linije danes poteka tematska pot, ki vas vodi mimo številnih nadzemnih utrdb.

Rupnikova_linija_Denis_Bozovicar.jpg

Krajša tematska pot (krožna)

Primerna je za vse pohodnike, tudi otroke in starejše. Prične se pri pokopališču v Gorenji vasi, kjer je postavljena večja informativna tabla, ob kateri stojita dve protitankovski oviri. Pot vodi naprej mimo nekdanje vojašnice, številnih bunkerjev, nekdanjega barakarskega naselja, do markantnega Škofovega bunkerja in nazaj do izhodišča. Ob poti so postavljene zelo zanimive obvestilne table, ki s karikaturami prikazujejo delo in gradnjo utrdb.

Pot je lahka, dolga 4.5 km, višinska razlika je 180 m, čas hoje približno 2 uri.

Daljša tematska pot (v eno smer)

Začetek in prvi del poti je enak krajši tematski poti. Po približno 2 km se poti razcepita; smerna tabla nas usmeri levo, krajša pot pa se nadaljuje desno. Sledimo markacijam mimo velikega peskokopa in dalje mimo Ferjančeve domačije do največje podzemne utrdbe obrambnega sistema Rupnikove linije, ki se nahaja na Hrastovem griču. Vstop v utrdbo je mogoč samo v spremstvu vodnika.

Pot je dolga 6 km (v eno smer), višinska razlika 480 m, čas hoje s povratkom približno 5 ur.

Rupnikova_linija_2_Denis_Bozovicar.jpg