Pot skozi Zalo - Turizem Škofja Loka
 
Pot_v_Zalo_Grega_Trcek2.png

Pot skozi Zalo

Se sprašujete kaj vse bi v ta gozd privabilo vas?
Zagotovo lepa narava, razgledi, animacijske točke, kjer se lahko brezskrbno igrate in hkrati spoznavate gozd, dobra kulinarika in šaljivi domačini, ki vas v igranih zgodbah popeljejo več sto let v preteklost.

Potek poti

Med potjo bodite pozorni na šest animacijskih tabel. Te vas bodo seznanjale z vsebino poti in vas animirale.
Od domačije Pr’ Bukovc se odpravite po asfaltirani panoramski cesti, v smeri Golega vrha. Čez 1,5 km, pri smerokazu, krenete levo v gozd in se odpravite v osrčje Zale. Pot se nadaljuje mimo najvišje točke Zale – 899 m nadmorske višine, velikanskih mravljišč, do čudovite gozdne jase, namenjene igri in počitku. Nato se spustite po klancu navzdol in pred vami se pojavi mahovita medvedka Štefka. Vesela bo, če se boste z njo fotografirali.

Pot_v_Zalo_Grega_Trcek.png
Pot_v_Zalo_Lucija_Kavcic.png

Desno od nje pa teče potoček, kjer si natočite sveže pitne vode in se osvežite. Pot nadaljujete do Marijinega znamenja v Zali, kjer je nekoč medved nekoga raztrgal. Po makadamski cesti, preko Mrakovega griča, nadaljujete pot do domačije Pri Marku, kjer si je Amandus celil rane, ko ga je v Zali napadel medved. Na tej kmetiji si je možno ogledati še več zanimivosti, vendar po predhodni najavi. Sledi spust do domačije Pr’ Šimc in od tam naprej do Grobeža, mimo Omejčka skozi Pihovc – majhen gozdiček, do Mlina, kjer vas s pripovedmi razveselita šaljiva domačina. Od tud naprej se vzpenjate do Sivca, pod domačijo Javorč. V bližini je tudi lovska koča. Po grebenu Žirovskega vrha, kjer je pot markirana po vrhu hriba, vas čaka le še ravninska pot, z lepim razgledom. Možnost hoje je tudi po asfaltirani cesti, tik ob markirani, v neposredni bližini bunkerjev Rupnikove linije. Kot bi mignil, boste zaokrožili pri Bukovcu.

Namigi:

- Posebna značilnost Zale je precejšnja vodnatost, zato priporočamo udobno pohodniško obutev in obleko ter dodatno oblačilo, saj je v mogočnih gozdovih še poleti prijetno hladno.

- Pot ni zahtevna in je primerna tudi za družine s šolskimi otroki.