Tematske poti - Turizem Škofja Loka
Odpravite se po zgodbe

Škofjeloško ponuja neskončno zgodb. Najlepše med njimi lahko doživite tudi na številnih tematskih poteh. Vodijo vas do raznoterih znamenitosti in gostoljubnih domačij, odkrivajo vam posebnosti narave, kulture in vsakdanjega življenja ljudi. Na vsaki tematski poti postanete del presenetljive zgodbe! Izberite svojo. 

Romualdova pot

Z interaktivno mobilno aplikacijo vas po poti Škofjeloškega pasijona popelje pater Romuald. Poldrugo uro trajajoča krožna pot po ulicah starega mestnega jedra vam omogoči preskok v pasijonski čas, spoznavanje legend z Loškega, oživljanje izgubljenih motivov,... hkrati pa vas povabi na oglede ostalih loških znamenitosti.

Preberi več

Pot v Puštal

Na sprehodu po tematski poti vas bodo po Puštalu spremljale zgodbe, ki vam bodo razkrile, kako so »Puštuci« živeli nekoč. Izvedeli boste, kako so s Puštalom povezani hudič, glavniki, žabe in še marsikaj zanimivega.

Preberi več

Medvedkova pot

Otroška krožna je nezahtevna pešpot, obarvana z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem. Primerna je za družine z otroki, šolske, vrtčevske in druge organizirane skupine, saj je popestrena z animacijami.

Navdušil vas bo čudovit gozd z gozdnimi jasami, opremljenimi z didaktičnimi pripomočki, klopmi, lesenimi lužami in različnimi skulpturami, med drugim tudi mahovito medvedko Štefko.


Preberi več

Pot skozi Zalo

Tematska pot Skozi Zalo večji del poteka skozi gozd Zala, o katerem je pisal naš pisatelj dr. Ivan Tavčar, v knjigi V Zali. Slednja govori o kanoniku Amandusu, ki je v Zali ustrelil medveda, ta ga je napadel in močno ranil. Zanj je nato skrbela Mrakova Katarina. Kako se zgodba odvija, boste spoznali na poti skozi Zalo.
Prvi in zadnji del tri urne poti potekata po hrbtu Žirovskega Vrha, ki meji med občinama Žiri in Gorenja vas – Poljane. Pot je lepo urejena in markirana z zeleno-rumenimi markacijami, smerokazi in animacijskimi tablami.
Na dneve organiziranih pohodov (za večje skupine), vam člani Turističnega društva Žirovski Vrh pripravljajo tudi igrane animacije, ki vam zgodbo o Amandusu in Katarini še bolj nazorno predstavijo.
Preberi več

Čebelarska pot

Prva čebelarska pohodniška pot v Sloveniji je zasnovana tako, da bi na njej spoznali lepote pokrajine, odkrili delček zgodovine, okusili dobrote iz medu, odkrivali skrivnosti čebelarjevega dela s čebelicami in se poveselili. Tu si podajata roko tradicija naših prednikov, katerih priprave in orodja vam ponudijo v ogled ter trenutni način čebelarjenja pri čebelarjih.

Štiri ure dolga pot je označena z zeleno-rumenimi markacijami in animacijskimi tablami.
Preberi več

Pot po Sorici

Sorica je gorska vas na strmih pobočjih, obdana z zelenimi travniki in gozdovi, polna žuborečih studencev. Tematska pot vas popelje skozi soriško zgodovino in soriške zgodbe ter vas opozori na nekaj najatraktivnejših točk v vasi. Vaše pozornosti je vredna tudi čudovita pokrajina, ki je navdihovala že slikarja Ivana Groharja.
Preberi več

Pot poljanskih dobrot

V času, ko je domača in naravno pridelana hrana vedno bolj pomembna, vas vabimo, da obiščete ponudnike v Poljanski dolini, ki svoje pridelke in izdelke pridelujejo in pripravljajo s srcem in pristno poljansko dobrodušnostjo, ter tako košček prelepe Poljanske doline odnesete tudi domov.

Preberi več

Pot v Sušo

Iz vasi Zali Log vas bo tematska pot popeljala do kraja Suša, kjer stoji cerkev Loretske Marije, le malce stran od cerkve pa izvira studenec, ki ga imajo mnogi za zdravilnega. Posebnost te vode je, da je brez bakterij, starejši domačini pa vedo povedati, da studenec ni nikdar presahnil, niti ob največjih sušah. 

Preberi več

Pot v Crngrob

Tematska pot Pot v Crngrob vas bo iz Škofje Loke popeljala mimo Stare Loke, vasi Papirnica in Pevno do cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Na poti boste opazili številna znamenja in kapelice, ki vas bodo opominjali na romarsko naravo poti. Na poti smo postavili tudi razlagalne table, na vašo željo vam lahko organiziramo tudi voden ogled.

Preberi več

Pot treh gradov

Pot poteka po treh Loških gradovih, ki so nekdaj tvorili enoten obrambni sistem Škofje Loke. Povezana je s posebnim delom Škofjeloške zgodovine, kulturne in naravne dediščine. Lepo ohranjeni Loški grad, skupaj z ruševinami Zgornjega stolpa na Kranclju in Starega gradu, pripovedujejo mnoge zanimive zgodbe iz Loške zgodovine in življenja Ločanov.

Preberi več

Emina romarska pot

Emina romarska pot povezuje kraje, ki so neposredno ali posredno povezani z življenjem sv. Eme, ki je poznana tudi pod drugimi imeni. Pot poteka preko Koroške, Štajerke, Dolenjske in Gorenjske in je povezana z istoimensko potjo v Avstriji (Hemma-Pilgerweg).

Na turistično informacijski točki v Škofji Loki dobite vse informacije o Emini romarski poti, romarsko knjižico in romarski zemljevid.

Preberi več

Sprehod po starih Železnikih

Na poti so predstavljene hiše, v katerih so bivali ali se rodili znani Železnikarji, pa tudi cerkvi in rudarski rov. Največja značilnost Železnikov pa je vsekakor ohranjen plavž za taljenje železove rude, ki je kot edinstven v Evropi te vrste in je zavarovan kot tehniški spomenik.

Preberi več

Fužinarsko - kovaška pot v Železnikih

Pot opisuje bogato kulturno - zgodovinsko dediščino Železnikov in prikazuje 3 domače lokalne obrti (kovanje, kleklanje in obdelava škrila). 

Preberi več

Po sledeh gradnje Rupnikove linije

Ob poti so postavljene tematske table, kjer so krajši opisi načina gradnje bunkerjev ter življenja iz tistega obdobja. Pot pelje mimo številnih utrdb, ustavimo pa se lahko tudi ob prekrasnih razgledih na Škofjeloško hribovje in alpsko visokogorje. 

Preberi več

Rapalska meja

S tematsko potjo ob rapalski meji vam želimo približati čas med prvo in drugo svetovno vojno, ki je z vzpostavitvijo rapalske meje pustil velik pečat tudi v naših krajih. Izvedeli boste, kako so z mejo in ob njej živeli prebivalci na območju Žirov in Sovodnja.

Preberi več

Pohodna pot Cvetje v jeseni

Ob 100-letnici izdaje knjige Cvetje v jeseni je nastala istoimenska pohodna pot iz Poljan na Blegoš. Avtor Ivan Tavčar tako slikovito opisuje svojo prehojeno pot, da smo se odločili nanjo povabiti še vas.
Preberi več

Učno-gibalna pot "Potrata časa"

Krožna pot se začne na železniški postaji in poteka po Sorškem polju. Dolga je 2,5 km in traja približno 1,5 ure. Namenjena je družinam in skupinam z mlajšimi otroki, saj je zasnovana v obliki zgodbe o sraki Ajdi, ki išče izgubljene koščke ure oz. časa. Pot je tako sestavljena iz petih vsebinsko povezanih točk, od katerih vsaka vsebuje uganko, nadaljevanje zgodbe s spoznavanjem določenih dejavnosti, značilnih za območje Trate in Sorškega polja, zanimivost, gibalno nalogo in motivacijsko aktivnost.


Preberi več