Pot v Sušo - Turizem Škofja Loka
 
Pot_v_Suso_Jernej_Stare.jpg

Pot v Sušo

Zgodovinska dejstva opisujejo, da je nekdaj skozi Plenšak in preko travnate jase v Suši vodila pot z Gorenjske na Primorsko. Pod krajem naj bi se nahajalo jezero, o čemer naj bi pričali tudi klini za privezovanje čolnov ob robu skalne pečine. Od tu naj bi izviralo tudi ime kraja Suša – kraj na suhem.

Cerkev Loretske Matere Božje

Cerkev je bila zgrajena leta 1877. Ves material za zidavo so dovažali do gradbišča s pomočjo malih rudarskih vagončkov, povezanih med seboj, po lesenih stebrih po bregu navzgor, navzdol pa so istočasno odvažali izkopani material.

Notranjost cerkve krasi več oltarjev, najbolj znamenit pa je osrednji, glavni oltar. V sredini oltarja je kip Lavretanske Matere Božje z Jezusom v naročju, pod njo pa angeli po morju prinašajo Marijino hišo iz Nazareta v mesto Loretto.

Cerkev je vključena tudi v Emino romarsko pot.

Pot_v_Suso_oltar_Jana_Kuhar.JPG
Pot_v_Suso_kapelica_Jana_Kuhar.JPG

Kapelica s kipom Marije Brezmadežne

Že v času zidanja cerkve v Suši so malo niže pod cerkvijo sezidali kapelico, v katero so postavili kip Marije Brezmadežne. Izpod te kapelice teče studenec, ki ga imajo mnogi za zdravilnega. Po ljudskem izročilu naj bi bila voda iz studenca zdravilna predvsem za oči. Zgodba pripoveduje, da je neka mati k temu studencu privedla svojo slepo hčerko, ki je po umivanju oči s to vodo spregledala. Posebnost te vode je, da je brez bakterij, podobno kot voda v Lurdu. Tudi po mesecu dni in več ostane kristalno čista in jo še vedno lahko pijete, če je shranjena v čisti posodi. Starejši domačini vedo povedati, da studenec ni nikdar usahnil, niti ob največjih sušah. 

Poti v Sušo

Najstarejša pot v Sušo vodi s strani Železnikov preko Plenšaka. Ta pot je včasih predstavljala edino prometno povezavo Selške doline s Primorsko. (20 minut)


Do Suše lahko pridemo tudi iz izhodišča pri kapelici Svetih treh kraljev blizu naravne plezalne stene. Pot se za kapelico vzpne navzgor in vodi najprej do kapelice s kipom Marije in zdravilnega studenca ter nato naprej do cerkve. (7 minut)


Za krajši sprehod in hiter pobeg v neokrnjeno naravo lahko izberete pot, ki se začne pri znamenju Angela varuha ob cesti Železniki – Zali Log. To je najlažja pot in je primerna tako za starejše ljudi, družine z majhnimi otroki kot tudi za gorsko kolesarjenje. (10 min)

Pot, ki vam jo priporočamo, pa pelje iz vasi Zali Log po »Galetovi lajti« naprej po gozdni poti do Suše. (30 minut). Izhodišče poti je ob športnem igrišču na Zalem Logu. 

Zelezniki_7_Jost_Gantar.jpg

Izleti in ogledi v bližini:

  • Pohod na Ratitovec (1666m, 2.5 ure)
  • Tematska pot Pot po Sorici 
  • Obisk Groharjeve hiše
  • Obisk Soriške planine in Litostrojske koče
  • Ogled Davških slapov in Etnografskega muzeja Davča
  • Muzej Železniki in sprehod po Fužinarsko – kovaški tematski poti

oglej si zloženko

Gostinska ponudba:

  • Gostilna pri Slavcu

več