Sprehod po starih Železnikih - Turizem Škofja Loka
 
ZELEZNIKI_Arhiv_Turizma_Skofja_Loka.JPG

Sprehod po starih Železnikih

V Selški dolini je bilo nekoč doma fužinarstvo, ki je zaznamovalo kraje vzdolž Selške Sore. Železniki so se že leta 1340 začeli razvijati kot železarsko središče doline. Manufakturno-železarska dejavnost, ki so jo omogočile velike zaloge železove rude po okoliških hribih, bogate zaloge lesa ter reka Selška Sora kot pogonska sila, je dajala utrip mestu vse do leta 1902, ko je predvsem zaradi nekonkurenčnosti železarstvo propadlo. Danes nas na nekdanje železarsko življenje v mestu spominjajo mogočne eno ali dvonadstropne hiše z zamreženimi okni, kovanimi polkni in skriljno kritino.

Sprehod po starem delu Železnikov poteka po naseljih Racovnik, Trnje in Na plavžu, nekdaj trškem delu, ki predstavlja zanimivo in bogato fužinarsko dediščino kraja. Na poti so predstavljene hiše, v katerih so bivali ali se rodili znani Železnikarji, pa tudi cerkvi in rudarski rov. Veličastna je Jegličeva hiša, zanimiv je Egrov vrt, kjer je bila nekoč lesena vila s kopalnico in vodometom. »Plnada« je najstarejša hiša iz 13. stoletja in se imenuje po fužinarjih iz Palmanove. Tu so še Špendalova, Bargeljnova, Bonceljnova in Plavčeva hiša, vsi izredni objekti, ki prikazujejo bogato stavbno dediščino Železnikov Največja značilnost Železnikov pa je vsekakor ohranjen plavž za taljenje železove rude, ki je kot edinstven v Evropi te vrste in je zavarovan kot tehniški spomenik.

PLAVZ_ZELEZNIKI_Jana_Jocif_sprem2.jpg
Muzej_Zelezniki_Jana_Kuhar.JPG

Sprehod po starem delu Železnikov se zaključi (lahko pa tudi začne) prav pri plavžu, kjer se v neposredni bližini nahaja Plavčeva hiša, v kateri je Muzej Železniki, ki vam ponuja vpogled v železarsko zgodovino krajo. V prostorih muzeja je tudi turistična poslovalnica, kjer boste videli bogato zbirko klekljanih mojstrovin in lahko kupili tudi spominek - klekljano čipko iz Železnikov, dražgoški kruhek.

Oglejte si še:

Gostinska ponudba v bližini:

  • Gostilna Pr' Birt
  • Gostišče Macesen
  • Gostilna Trnje
  • Gostilna pri Slavcu
  • Restavracija Lušina

VEČ