Učno-gibalna pot "Potrata časa" - Turizem Škofja Loka
 
Potrata časa 2.jpg
Zemljevid_Potrata časa.png

Učno-gibalna pot "Potrata časa"

Krožna pot se začne na železniški postaji in poteka po Sorškem polju. Dolga je 2,5 km in traja približno 1,5 ure. Namenjena je družinam in skupinam z mlajšimi otroki, saj je zasnovana v obliki zgodbe o sraki Ajdi, ki išče izgubljene koščke ure oz. časa. Pot je tako sestavljena iz petih vsebinsko povezanih točk, od katerih vsaka vsebuje uganko, nadaljevanje zgodbe s spoznavanjem določenih dejavnosti, značilnih za območje Trate in Sorškega polja, zanimivost, gibalno nalogo in motivacijsko aktivnost.

Gotovo si že kdaj hodil po trati. Torej po travi. Ali pa jo kosil, pograbil. Morda poležaval na njej in štel oblake. Lahko, da si se žogal na trati, nabiral rože, pogrnil odejico in si naredil piknik … Trata se imenuje tudi naselje blizu mesta Škofja Loka. Beseda trata pa večkrat povežemo tudi s časom. Veš mogoče, kaj pomeni tratiti čas? Zapraviti čas oz. ga po nepotrebnem uporabiti. Kot takrat, ko na primer poležavaš na kavču, namesto da bi se igral s prijatelji ali pomagal pri kuhanju kosila. In če torej danes ne želiš tratiti časa, se brž obuj, pripravi nahrbtnik in se odpravi na raziskovalni izlet, kjer boš odkril, kaj se je zgodilo s časom srake Ajde.

In kaj potrebuješ s seboj?
- Barvico ali flomaster,
- trak iz blaga ali krajšo vrv (za lisičji rep).

Sraka_Ajda.JPG

Ste že kdaj slišali za srako Ajdo? Ne?! To je lepa črno-bela ptica. Črno perje na repu in krilih se ji lesketa in preliva v zelenih in modrih kovinskih odtenkih. In zakaj Ajda? Ker se je izvalila v gnezdu na drevesu, stoječem sredi ajdovega polja. Ajda je več let živela na podeželju. Gnezda si je vedno znova spletala v krošnjah blizu cerkvenih zvonikov na škofjeloških hribih, saj je bila navdušena nad urami na njih in se je rada kratkočasila s štetjem in izmišljanjem računov na številčnici ure; rada je merila, koliko minut lahko jadra v vetru; se vsako polno uro glasno, kot se sraka zna, oglasila tolikokrat, kolikorkrat je odbila ura in podobno. Nekega dne pa se je nenadoma domislila in odločila, da odide živet v dolino. Svoje sračje gnezdo si je tako spletla prav tu, na Sorškem polju, kjer se travniki prepletajo z gozdom, njivami in polji. Življenje na ravnini ji je bilo všeč, edino, kar je pogrešala, je bila ura. Tudi na to je zaradi dobre družbe že skoraj pozabila, ko se je nekega lepega dne pod drevesom nekaj zalesketalo … Dečku, ki je nabiral gobe, je z roke spolzela prikupna ročna ura. In sraka Ajda ne bi bila prava sraka, če se ne bi hitro spustila na tla in svetlikajočo uro odnesla v svoje razmetano sračje gnezdo. Tako je svoj čas srečna zopet preživljala z izmišljanjem najrazličnejših iger s številkami in kazalci ukradene ure. Dokler … ni nekega dne čez Sorško polje močno zapihal veter. Ta je našel pot tudi skozi špranje sračjega gnezda in s svojo močjo ne samo skuštral Ajdino perje, ampak čez rob gnezda odpihnil tudi zdaj že nekaj časa njeno uro. Ojoj! Ta je s silo treščila na tla, se razletela na koščke, ki jih je veter s svojimi sunki razmetal po Sorškem polju. Povabim te, da skupaj s srako Ajdo odideš na pot in raziščeš, kdo vse je našel koščke ure in za kaj je uporabil najdeni čas na Trati … No, pa gremo!

točka 1-strojevodja.JPG

1. točka

UGANKA

Stop! Slišiš? Tik-tak-tik-tak … Košček ure tu je skrit, kdo ga je uspel dobit?
Spredaj v kabini vlaka sedi,
pozorno spremlja,
da tirnic in smeri poti ne zgreši.
(STROJEVODJA)

ZGODBA

Tako je! Prvi košček razletele se ure je našel prav strojevodja, ki vozi vlak. Sraka Ajda ga je najprej po sračje pohlepno želela nazaj in ko se je vreščeče pregovarjala z strojevodjo, jo je v tistem trenutku presenetilo glasno hupanje vlaka in ji zaprlo kljun. Tako je strojevodja končno prišel do besede! Sraki je povedal, da je najdeni čas uporabil za vožnjo vlaka. Najprej je s potniškim vlakom peljal ljudi z Gorenjske v Ljubljano v službo in šolo, kakšnega tudi na izlet, nazaj grede pa je s tovornim vlakom v Avstrijo peljal 16 vagonov čisto novih avtomobilov, ki so jih v koprsko pristanišče pripeljale tovorne ladje.

Sraka Ajda je nato vzkliknila: »Oooo, sračje pero, to je pa lepo! Bi tudi z mano šlo?«

Tako je sraka zletela k strojevodji na lokomotivo, med vožnjo vreščala od navdušenja in se na mostu čez reko Savo pognala za ribo.

ZANIMIVOST

Ali veš, zakaj vlak pripelje samo do Trate in ne tudi v Škofjo Loko?

Ker so se obrtniki v Škofji Loki pred več kot 150. leti, ko so gradili železnico, ustrašili, da bodo ljudje rajši kot pri njih, kupovali izdelke, ki bi jih pripeljal vlak iz drugih krajev.

GIBALNA NALOGA

Postavite se v vlak (v kolono drug za drugega) in se dogovorite, kdo bo strojevodja (prvi v koloni). Strojevodja daje navodila, ostali pa za njim ponavljajo določen gib, gibanje. Nalogo lahko popestrite tako, da poiščete različne materiale, ki jih najdete v bližini (kamne, lesene palice ...) in z njimi ustvarjate ritem, ki mu sledite.

BARVANJE MINUTK

Pobarvaj prvih 10 minutk, ki jih nikakor nisi potratil, ampak preživel z veseljem, aktivno in z napetimi ušesi.

Malo si ugibal, še več se gibal, malo si se mučil, kaj novega naučil, z Ajdo lahkih nog hodil naokrog,  zdaj pa odpri očke do naslednje točke!

točka 2-kmet.jpg

2. točka

UGANKA

Stop! Slišiš? Tik-tak-tik-tak … Košček ure tu je skrit, kdo ga je uspel dobit?
Njegovo resnično bogastvo sta živina in zemlja,
kjer obilje pridelka nikoli ne pojenja.
Zanj skrbi in ga neguje,
deli in polje vedno znova obdeluje.
(KMET)

ZGODBA

Drži! Tretji košček razletele se ure je našel kmet, ki tu na Sorškem polju obdeluje polja in njive. Ko ga je sraka Ajda zagledala, je močno zamahnila s krili in se predrzno dvignila na sprednji del njegovega traktorja, da bi mu zaprla pot. Ker se ni pustila odgnati, je kmet ob pot vrgel pest pšeničnih zrn. To je omehčalo njeno sračje srce in pognala se je za hrano. Ko je končno dvignila pogled, je presenečena začela zreti v kmeta in se čuditi, da hrano kar potresa po njivi. Modro in nekoliko pametno ga je podučila, da hrana ni za tjavendan in se je ne sme kar tako zavreči. Kmet je Ajdi razložil, da bo iz potresenega zrnja spomladi vzklilo in zrastlo žito, ki ga bo poleti prišel požet s kombajnom. Žito bodo nato predelali v moko. Podobno bo posejal tudi ajdo, koruzo ter posadil krompir.

Sraka Ajda je nato vzkliknila: »Oooo, sračje pero, to je pa lepo! Bi tudi z mano šlo?«

Tako je sraka capljala za traktorjem in pomagala sejati žito tako, da si je zraven mrmrala: »Enega meni, enega v zemljo, enega meni, enega v zemljo …«.

ZANIMIVOST

Sorško polje je nastalo zaradi ledenika (iz snega nastale velike gmote ledu, ki je počasi drsela navzdol) in reke Save, četudi ima ime po reki Sori. Ledenik je pokrajino zravnal in če dobro pogledaš, boš videl, kako ravno je Sorško polje. Zemlja pa je tu rodovitna zaradi reke, ki je prinašala in odlagala prst.

GIBALNA NALOGA

V naravi poiščite 5 predmetov in določite, katero zelenjavo bo ponazarjal določen predmet (npr. kamen bo krompir, storž koruza …). Predmete položite med dva »kmeta« (igralca), ki si stojita nasproti in naj bosta od »pridelkov« oddaljena nekaj korakov. Nekdo drug naj poimenuje en pridelek, kmeta pa se potrudita čimprej zagrabiti poimenovano stvar. Kdor jo prvi zagrabi in dvigne visoko v zrak, je zmagovalec. Igra se nadaljuje s poimenovanjem in prepoznavanjem še drugih stvari.

BARVANJE MINUTK

Pobarvaj tretjih 10 minutk, ki jih nikakor nisi potratil, ampak preživel pogumno, zanimivo in z očmi na pecljih.

Malo si ugibal, še več se gibal, malo si se mučil, kaj novega naučil, z Ajdo lahkih nog hodil naokrog, zdaj pa odpri očke do naslednje točke!

točka 3-lovec.JPG

3. točka

UGANKA

Stop! Slišiš? Tik-tak-tik-tak … Košček ure tu je skrit, kdo ga je uspel dobit?
V hišici brez oken in vrat čaka do mraka.
S puško na rami pozorno opreza,
ali žival je ali pretveza.
(LOVEC)

ZGODBA

Dobro ugibaš! Četrti košček razletele se ure je torej našel lovec, ki ga je Ajda opazila šele takrat, ko je zaslišala glasen pok z lovske opazovalnice in se v istem hipu ustrašila, da bo ob svoj lesketajoči se rep. Tokrat pa sraka Ajda zaradi puške na lovčevi rami ni bila prav pogumna. Malo bolj od daleč, prav z vrha košatega hrasta, ki je dajalo zavetje številnim pticam na polju in kjer je tudi ni bilo mogoče takoj opaziti, je jezikavo zavreščala nanj: »Hej! Pazi malo!« Lovec jo je pomiril, da ni meril vanjo, temveč je zasledoval staro srno. Sraka ga je vprašala: »Tristo oskubljenih ptičev, zakaj pa to?!« Lovec ji je povedal, da najdeni prosti čas porablja za to, da skrbi za naravno ravnovesje. Ker tukaj srne nimajo naravnih sovražnikov (na primer volkov ali medvedov), jih je preveč in odjedajo hrano tudi drugim živalim. Tako lovci poskrbijo, da je vseh živali posamezne vrste v naravi ravno toliko, da imajo vse dovolj hrane in življenjskega prostora.

Sraka Ajda je nato vzkliknila: »Oooo, sračje pero, to je pa lepo! Bi tudi z mano šlo?«

Brez da bi počakala na lovčev odgovor, se je odločila, da bo tudi sama poskrbela za ravnovesje v naravi. Kmalu zatem se je vrnila z miško v kljunu, kot bi lovcu želela dokazati, da tudi sama zna odlično loviti.

ZANIMIVOST

Na Sorškem polju je lov zelo razvit. Neki lovec je tako na njem postavil kapelico sv. Huberta, ki je zavetnik lovcev. Posvetitev kapelice svetniku Hubertu izhaja iz življenja grofa Huberta, ki se je po smrti žene in sina posvetil lovu, nato pa se spreobrnil v kristjana, razdelil premoženje med uboge in postal škof. Blizu kapelice je tudi napajališče za divjad, v katero priteka voda iz podtalnice. Koordinate kapelice so naslednje: 59R6+93 Sv. Duh

GIBALNA NALOGA

Poznate igro Lisičji rep? Vsak si za hlače zatakne trak iz blaga ali kratko vrv ali mehko vejico ... Drug drugemu skušajte izmakniti rep. Komur uspe, se je dokazal kot uspešen lovec in lisička, ki ji je izmaknil rep, izpade iz igre. Igra se nadaljuje, vse dokler zadnja lisička ne ostane brez repa. Preden se odpravite naprej, naj vsak poišče dve palici, saj ju bo potreboval pri gibalnih nalogah zadnjih dveh točk.

BARVANJE MINUTK

Pobarvaj četrtih 10 minutk, ki jih nikakor nisi potratil, ampak preživel z občudovanjem, navdušenjem in spretnimi rokami.

Malo si ugibal, še več se gibal, malo si se mučil, kaj novega naučil, z Ajdo lahkih nog hodil naokrog,  zdaj pa odpri očke do naslednje točke!

točka 4-sprehajalec.jpg

4. točka

UGANKA

Stop! Slišiš? Tik-tak-tik-tak … Košček ure tu je skrit, kdo ga je uspel dobit?
Rad ima pot in umirjen korak,
večkrat takrat, ko pada že mrak.
Se čudi naravi in vsemu okrog,
potem pa počije utrujenih nog.
(SPREHAJALEC)

ZGODBA

Bravo, ni bilo enostavno! Peti košček razletele se ure je našel sprehajalec. Sraka Ajda ga je najprej dvakrat preletela in oprezala s pogledom, da bi mu izmaknila izgubljeni košček ure. Takrat je pritegnila sprehajalčevo pozornost, ki je začel pogledovati za njo. Ajdi se je osredotočenost nanjo zdela imenitna, zato se je sunkovito pognala v zrak in naredila še tri lupinge. Ker je malo pretiravala, se ji je zavrtelo v glavi in treščila je naravnost pred sprehajalca. V zavzetosti, da bi dobila nazaj svoj čas, mu je siknila: »Potrata časa, da se takole po polžje premikaš!« Sraki je povedal, da je ta dan najdeni čas uporabil za počasen sprehod po Sorškem polju, saj se v naravi dobro počuti, se sprosti in oddahne od vsakdanjih obveznosti.

Sraka Ajda je nato vzkliknila: »Oooo, sračje pero, to je pa lepo! Bi tudi z mano šlo?«

Sprehajalec se je namuznil, ko se je spomnil sračjih zbadljivk o njegovi počasnosti in je srako Ajdo izzval na večerno tekmo, na katero bo prišel z rolerji ali s kolesom. Ajdi je zatem nekaj trenutkov kljuvalo v glavi pa ni točno vedela, ali zaradi padca ali zaradi ponujene tekme. Pogladila si je perje in mu ošabno, s pridihom vznemirjenja v kljunu, odgovorila: »Letela bom hitreje kot raketa!«

ZANIMIVOST

Od Trate do Kranja ob železnici poteka asfaltna cesta, ki je poleg vožnje s kmetijskimi stroji služi tudi različnim oblikam rekreacije. Ali veš, da prideš ob železnici do Kranja (železniška postaja – Orehek) peš v približno 1 uri in 15 minutah, z rolerji potrebuješ približno 40 minut, s kolesom pa okoli 20 minut.

GIBALNA NALOGA

Odpravi se na »sprehod« z roko v roki z nekom, ki je s tabo na izletu. V pesek začrtajta dve vzporedni poti. Lahko sta ravni, cikcakasti, valoviti … Primita se za roke in hodita vsak po svoji začrtani poti. Ne smeta se spustiti.

BARVANJE MINUTK

Pobarvaj petih 10 minutk, ki jih nikakor nisi potratil, ampak preživel v dobri družbi, zabavno in mikavno.

Malo si ugibal, še več se gibal, malo si se mučil, kaj novega naučil, z Ajdo lahkih nog hodil naokrog,  zdaj pa odpri očke do naslednje točke!

točka 5-delavec.jpg

5. točka

UGANKA

Stop! Slišiš? Tik-tak-tik-tak … Košček ure tu je skrit, le kdo uspel ga je dobit?
Dela mu ne zmanjka,
del dneva preživi skoraj brez postanka.
Skrbno kot mravlja
svoj poklic za denar opravlja.
(DELAVEC)

ZGODBA

Prav zares! Drugi košček razletele se ure je našel delavec, ki je zaposlen v bližnji tovarni. Tudi tokrat se je sraka Ajda sprva brezglavo šopirila s svojim perjem in skakala okoli njega, da bi si prisvojila nazaj svoj izgubljeni košček ure. Ne, ne, beseda prosim ji res ni šla iz kljuna. V tistem trenutku jo je zbodel kos nečesa, kar je mož v delavni obleki držal v roki. Tako je delavec končno prišel do besede! Sraki je povedal, da je najdeni čas uporabil za izdelavo izolacije. Sraki se ni sanjalo, o čem govori. Delavec je Ajdi pojasnil, da je to nekakšno oblačilo za hiše, v katero jih oblečejo, da v njih ostane več toplote. Podobno, kot srako pred mrazom ščiti perje.

Sraka Ajda je nato vzkliknila: »Oooo, sračje pero, to je pa lepo! Bi tudi z mano šlo?«

Delavec se je zasmejal in jo spomnil, da ona že ima izolacijo in z oblačilom iz kamene volne zaradi teže ne bi mogla leteti. V tistem, ko je ob pogledu na tovarniški dim sraka opozarjajoče zakašljala, se je delavec domislil, s čim mu lahko pomaga. S filtrom v kljunu je odletela na dimnik na vrhu tovarne in z njim zaščitila ozračje pred nevarnimi izpušnimi plini.

ZANIMIVOST

Na območju Škofje Loke je postavljenih pet merilnih postaj, ki med drugim merijo tudi onesnaženost zraka. Zaradi industrije je ena izmed njih postavljena tudi na Trati. Škodljive izpuste s tovarn zmanjšujejo tako z nameščanjem filtrov kot tudi z drugimi ukrepi.

GIBALNA NALOGA

Poiščite vsak dve leseni palici in predmet iz narave. Naloga vsakega od vas je, da z obema palicama (vsako držeč v eni roki) prenese izbrani predmet naslednjemu »delavcu«, vse do konca »tekočega traku«.

BARVANJE MINUTK

Pobarvaj drugih 10 minutk, ki jih nikakor nisi potratil, ampak preživel igrivo, zvedavo in z odprtimi usti.

Malo si ugibal, še več se gibal, malo si se mučil, kaj novega naučil, z Ajdo lahkih nog hodil naokrog, zdaj pa odpri očke do naslednje točke!

Ura_barvanje minutk.jpg

Tako … Hvala, ker si sraki Ajdi pomagal odkrivati izgubljene koščke razbite ure. Hvala, ker si ji pomagal, da je spoznala, da nihče od teh ljudi, ki jih je srečala, ni potratil najdenega časa, ampak ga je uporabil za različne zanimive dejavnosti, značilne za območje Trate in Sorškega polja. In da je lepo, če svoj čas s kom deliš! Tako, kot si ga danes ti z vsemi tistimi, ki si jih pripeljal s seboj na izlet.

Saj res! Poglej uro! Si opazil, da zadnjih 10 minutk še nisi pobarval? Verjamem, da jih sraka Ajda po vsem, kar je danes spoznala, ne bo več hotela zase, ampak ti jih z veseljem podari in privošči! Zdaj pa napni možgančke in pomisli, čemu boš ti sam posvetil podarjenih 10 minut … Verjamem, da jih ne boš potratil. Naredi v tem času kaj dobrega, lahko pa ga tudi s kom deliš. Take minutke sicer hitro minejo, obenem pa tak čas ostane za vedno zapisan v tvojem srcu kot lep spomin ali pa kot občutek veselja …

In Ajda?! Že tako ima kot vsaka sraka rada družbo, zdaj, po »iskalni akciji« razbite ure pa neprestano leta naokrog, po sračje ogovarja ljudi in jim dela družbo pri tem, kar počnejo. Tako nič več ne pogreša ure, saj ji čas tako hitro mineva, da ima še komaj kaj časa gnezditi v svojem gnezdu. Pa ne samo časa, tudi prostora, ker v njem kopiči vse čudovite spomine!

Zgibanka Potrata časa