Tradicija in rokodelstvo - Turizem Škofja Loka

Tradicija in rokodelstvo

Hero banner
Spoznavajte škofjeloško mojstrstvo

Škofjeloško je območje številnih ohranjenih rokodelskih obrti in spretnosti ter značilnih etnoloških in drugih tradicionalnih posebnosti. Spoznavajte delo kovačev in čipkaric, platnarjev, klobučarjev, glavnikarjev in drugih mojstrov tradicionalnih obrti. Naučite se izdelave škofjeloškega malega kruhka in medenega dražgoškega kruhka. Poiščite lastne navdihe v ohranjeni tradiciji! 

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Tradicija rokodelstva na Škofjeloškem in širšem Gorenjskem je dolga in bogata … Danes vez med bogato rokodelsko preteklostjo in ustvarjalno sedanjostjo predstavlja Rokodelski center DUO Škofja Loka in mojstri rokodelci, ki delujejo v njem. Skupaj ohranjamo bogato rokodelsko tradicijo, rokodelsko znanje prenašamo in ga nadgrajujemo s sodobno ustvarjalnostjo. 
Preberi več

Kreativni center Kreativnice

V neposredni bližini bivše Tovarne klobukov Šešir je odprt kreativni center KREATIVNICE. Gre za razstavno-ustvarjalni prostor, ki predstavlja bogato dediščino tekstilne industrije na Škofjeloškem in deluje predvsem na spodbujanju kreativnosti in vzajemnega sodelovanja kreativnih interesnih skupin in industrije. Hkrati se prepleta z identiteto lokalne skupnosti, ki je z ustvarjalnostjo in industrijo močno povezana, ter spodbujanja interes zanju pri mladih.
Preberi več

Mojstri rokodelci in njihovi izdelki

Za mojstrske rokodelske izdelke, ki jih izdelujejo naši mojstri rokodelci, je značilna uporabnost, kakovost, izvirnost in uporaba naravnih materialov. Izdelki so rezultat znanja in izkušenj naših prednikov, lastne ustvarjalnosti mojstra rokodelca, iznajdljivosti in občutka za estetiko izdelovalca. Posebno vrednost imajo zato, ker kažejo lokalne značilnosti in ohranjajo identiteto okolja, v katerem nastajajo, torej Škofjeloškega. Vsi izdelki so nosilci certifikata Rokodelstvo Art & Craft Slovenije, ki zagotavlja kakovost in pristnost izdelkov. 

Preberi več

Razstave rokodelskih izdelkov

V Rokodelskem centru DUO Škofja Loka vsak mesec odpiramo razstavo rokodelskih mojstrovin. Na razstavah se predstavljajo domači mojstri rokodelci, ki ustvarjajo v najrazličnejših rokodelskih tehnikah, odpiramo pa tudi razstave gostujočih razstavljavcev in različne tematske razstave. 
Preberi več

Rokodelski dogodki

Bogastvo rokodelske ustvarjalnosti se odraža tudi v bogastvu rokodelskih dogodkov.
Rokodelski center DUO Škofja Loka sodeluje pri velikem številu dogodkov, ki so tako ali drugače povezani z nesnovno kulturno dediščino in rokodelsko ustvarjalnostjo. Seveda pa deluje tudi kot samostojni organizator prireditev. Vsako leto na Tavčarjevem dvorcu Visoko pri Poljanah pripravimo večji rokodelski dogodek, ki v ospredje postavlja določeno rokodelsko ustvarjalnost naših mojstrov rokodelcev.

Preberi več

Delavnice in tečaji

Ker je prenos tradicionalnih rokodelskih znanj ključen za ohranjanje in nadgradnjo znanja v skupnosti tudi v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka organiziramo in izvajamo rokodelske tečaje in delavnice, namenjene različnim ciljnim skupinam. Sledimo toku letnega cikla in prenašamo znanja naših prednikov. 

Preberi več

Pasijonski spominki

Škofjeloški pasijon je od leta 2008 vpisan v Register žive kulturne dediščine Republike Slovenije in od leta 2016 na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Je prvo dramsko besedilo zapisano v slovenskem jeziku (iz leta 1721) in največja gledališka predstava, ki se v Sloveniji zgodi vsakih 6 let. V Škofjeloškem pasijonu so predstavljeni tudi obrtniški cehi tistega časa, danes pa so naši mojstri rokodelci izdelujejo pasijonske spominke, ki nas opozarjajo na velik pomen tega besedila in njegovih gledaliških uprizoritev.

Več o Škofjeloškem pasijonu si oglejte na www.pasijon.si

Preberi več