Mojstri rokodelci in njihovi izdelki - Turizem Škofja Loka

Mojstri rokodelci in njihovi izdelki

 
Tatjana Švab

Tatjana Švab

Tatjana Švab ima prepoznaven pletilski izraz. Iz domače jezersko-solčavske volne izdeluje različne pletene izdelke, najbolj pa je znana po svojih pletenih otroških copatkih. Ustvarja v tehniki ročnega pletenja, kvačkanja in kuhane volne.
Zgornje Vetrno 8, 4294, Križe+386 (0)51 387 798tatjanasvab@yahoo.com
Samo Gašperšič, Samoles

Samo Gašperšič, Samoles

Lesene izdelke Sama Gašperšiča zaznamujejo estetska preprostost oblik, ustvarjalnost in iznajdljivost, ki temeljijo na znanju in več kot desetletnih izkušnjah. Njegove gibljive lesene igrače so ekološke, izdelane iz naravnih materialov, zgledujejo pa se po starih lesenih igračah.

Jakopičeva 13, 1000, Ljubljana+386 (0)31 259 592samo.gaspersic@sredina.orgwww.sredina.org
Alja Venturini

Alja Venturini

Mojstrica mokrega polstenja Alja Venturini iz polsti izdeluje najrazličnejše uporabne izdelke – torbe, copate, klobuke, nakit in na svilo polstene šale v t. i. nuno tehniki. Njen prepoznavni rokodelski izraz zaznamujejo živopisne barve in cvetlični vzorci. Ideje za motive črpa predvsem iz narave in umetnosti. Njeno življenje zaznamujeta veselje do ustvarjanja in deljenje znanja z drugimi, saj je Alja znana učiteljica polstenja.
Jakopičeva 13, 1000, Ljubljana+386 (0)40 298 723alja.venturini@sredina.orgwww.sredina.org
Lidija Debelak

Lidija Debelak

V glinenih reliefih Lidije Debelak, ki predstavljajo estetsko stičišče tradicije in sodobnosti, lahko najdemo najrazličnejše motive. Svoj navdih išče v malem loškem kruhku, lesenih intarzijah ročno izdelanih skrinj, ljudskem slovstvu in verovanju. Angeli, podkve, nageljni, zlate ptice, glina, kombinirana s klekljano čipko, nas skozi tradicijo vodijo do sodobnejših motivov, izdelanih v živo pisanih barvah.
Poljanska cesta 57, 4224, Gorenja vas+386 (0)4 518 04 90, +386 (0)31 206 123lidija.debelak@gmail.comwww.lidijadebelak.si
Tanja Florjančič, Ar&Ta

Tanja Florjančič, Ar&Ta

Unikatni izdelki Ar&Ta združujejo tradicijo in uporabnost. Tanja Florjančič z ročnim vezenjem krasi tkanine. Tako za vsakdanjo rabo nastajajo raznovrstni izdelki z vezenimi detajli. Pri svojem delu uporablja predvsem laneno platno, ki ga dopolnjuje z ostalimi naravnimi materiali, in tako ostaja zvesta izročilu naših prednikov.
Tupaliče 53, 4205, Preddvor+386 (0)40 903 030info@arta.siwww.arta.si
Klemen Urbanija, Jaya unikatni izdelki

Klemen Urbanija, Jaya unikatni izdelki

Klemen Urbanija ustvarja s surovo in naravno strojeno kožo, lesom in drugimi surovimi naravnimi materiali. V goveje usnje vtiskuje liste rastlin in s posebno tehniko barvanja poudari neverjetne strukture listov. Prepleteni usnjeni trakovi krasijo zapestnice, pasove in druge uporabne izdelke. Izdeluje tudi uporabne unikatne lesene izdelke in izpopolnjuje znanje oblikovanja zelenega lesa, surova koža pa je sestavni del njegovih bobnov in stolčkov.
Škrjančevo 4a, 1235, Radomlje+386 (0)40 168 454, +386 (0)41 250 112usnjeneknjige@gmail.comwww.jaya.si
Anita Eržen

Anita Eržen

V vzglavnikih in blazinah različnih velikosti, ki jih izdeluje Anita Eržen, so ujete dolgoletne izkušnje naših prednikov. Prevleke vzglavnikov so izdelane iz surovega bombaža in lanu, ki sta zračna in prijetna na dotik. Vzglavniki so polnjeni s primerno obdelanimi luščinami pire ali ajde, kar omogoča, da so prijetno hladni v vročih dneh in obdržijo anatomsko obliko. Po starem ljudskem izročilu nastajajo tudi grelne blazinice iz češnjevih pečk. Mnogi pozitivni učinki materialov vam zagotavljajo prijetno posteljno klimo ter miren in kvaliteten spanec.
Podlubnik 85, 4220, Škofja Loka+386 (0)41 522 534info@pira-izdelki.comwww.pira-izdelki.com
Petra Vengar, Petruška

Petra Vengar, Petruška

Petruške so pravljična bitja, ki pod prsti Petre Vengar nastajajo v tehniki suhega polstenja. Mehkoba raznobarvne volne ter nazobčana igla, ki vlakna preprede in skrbno poveže, sta jo prevzeli že prvič, ko se je v waldorfski šoli srečala z omenjeno tehniko. Izdelki so preslikava lepot sveta, ki ga vidi in občuti okoli sebe. Petruška obožuje svojo družino, prijatelje, rože, drevesa in živali ter občuduje Zemljo; vse to ji vdihuje življenje, veselje in energijo, ki jih prinaša v človeška srca in domove.
Cesta talcev 3a, Koroška Bela, 4270, Jesenicepetruska.vile@gmail.com
Cirila Šmid

Cirila Šmid

Medtem ko je za Škofjo Loko značilen mali loški kruhek, pa je Selška dolina znana predvsem po dražgoškem kruhku, izdelovanje katerega med drugimi ohranja tudi Cirila Šmid. Izdeluje tradicionalne dražgoške kruhke z različnimi ročno oblikovanimi motivi. Najpogosteje izdeluje srca, ki jih tako kot druge oblike medenega peciva okrasi s cvetličnimi motivi planike, nageljnov, šmarnic, pšeničnih klasov …
Na Kresu 8, 4228, Železniki+386 (0)4 510 14 10, +386 (0)41 952 688
Matija Hiršenfelder

Matija Hiršenfelder

Vonj lesa in otroška radovednost sta Matijo Hiršenfelderja od preprostih oblik vodila h kompleksnim in k tehnološko zahtevnim izdelkom. Spekter njegovega ustvarjanja je izjemno širok: začenja se z izdelki domače in umetnostne obrti, nadaljuje pa s sodobnimi izdelki. Unikatne lesene izdelke, ki jih ustvarja mojster, odlikujeta izjemna kakovost in natančnost izdelave. Je prejemnik zlate vitice 2010.
Stara Loka 152, 4220, Škofja Loka+386 (0)41 200 906matija@hirsenfelder-sp.siwww.hirsenfelder-sp.si
Lili Panjtar, LILAStudio

Lili Panjtar, LILAStudio

Oblikovalka Lili Panjtar se vedno bolj posveča tudi rokodelstvu. Unikatno oblikovanje s polstenjem volne in recikliranjem papirja ji nudi nove dimenzije izražanja. V njenem LILAStudiu nastajajo cele kolekcije uporabnih predmetov za opremo interierjev in osebno rabo: iz recikliranega papirja posode in košare najrazličnejših oblik, svetila, ogledala, nakit …, iz polstene volne pa preproge, copati, torbe, pokrivala, nakit …
Brode 35, 4220, Škofja Loka+386 (0)40 896 693info@lila-studio.comwww.lila-studio.com
Hiša klekljanih čipk A. Primožič 1888

Hiša klekljanih čipk A. Primožič 1888

Hiša klekljanih čipk A. Primožič 1888 je najstarejše družinsko podjetje, ki ohranja tradicijo klekljanih čipk na Slovenskem. Ustanovitelj Anton Primožič st. je bil v 1. polovici 20. stol. eden največjih manufakturistov klekljanih čipk na Slovenskem. Tudi danes družina Primožič sooblikuje izdelke s klekljano čipko, ki jo po starih avtorskih hišnih vzorcih in po sodobnih vzorcih slovenskih in tujih avtorjev ustvarijo lokalne klekljarice. Za skupine in posameznike v prodajni galeriji pripravljajo tudi razstave in predstavitve arhivskih klekljanih čipk.
Jobstova 29, 4226, Žiri+386 (0)4 519 25 32, +386 (0)40 595 767a.primozic@siol.net
Katja Zrimšek, NiceArt

Katja Zrimšek, NiceArt

Katja Zrimšek oblikuje steklene izdelke vitražni Tiffany tehniki in v tehniki fuzije.  Po srcu je rokodelka odkar pomni in tako se je odločila, da svoji strasti da krila in zrak. 
Ob raziskovanju različnih materialov se je v preteklosti ustavila pri steklu. Material, ki je v osnovi tako oster, krhek, prozorno dolgočasen…. ima čudovito možnost preobrazbe. Iz ostrih koščkov nastane prijetno gladek nakit, iz prozornega brezbarvnega stekla barviti, sijoči izdelki, vitražna stekla se preobrazijo v svetila, posode, zasteklitve. Dobrodošli v njen barvit stekleni svet!

Pod Plevno 21, 4220, Škofja Loka+386 (0)41 946 649stekleni.izdelki@niceart.siwww.niceart.si
Ladka Peneš, Mama Ladka

Ladka Peneš, Mama Ladka

Mama Ladka je mojstrica odtenkov. Z rastlinami barva volneno prejo, česano volno in svilene šale. Uporablja volno jezersko-solčavskih ovc, ki so ena od avtohtonih slovenskih pasem. Za barvanje uporablja najrazličnejše rastline, ki rastejo pri nas – šentjanževko, lučnik, kozmejo, čebulne lupine, rabarbaro, zelene orehe, vrbo, jelšo, brezo in druge. Iz ročno barvanih materialov pa nastajajo pleteni šali, kape, rokavice, nogavice, obeski, različni polsteni izdelki, naravno potiskani svileni šali … 
Cesta Jaka Platiše 1, 4000, Kranj+386 (0)40 169 185ladka.penes@gmail.comwww.mamaladka.blogspot.com
Jana Šuligoj

Jana Šuligoj

Rokodelka Jana Šuligoj je predana kvačkanju. Že dolga leta se ukvarja s tekstilom in šivanjem, v zadnjem obdobju pa se posveča kvačkanju volnenih izdelkov. Svojo izjemno ustvarjalnost in rokodelsko znanje pa z veseljem predaja tudi drugim. V širšem slovenskem prostoru vodi tečaje kvačkanja in s tem v veliki meri prispeva k ohranjanju in razvoju te rokodelske dejavnosti.
Novovaška cesta 159, 4226, Žiri+386 (0)40 460 174suligoj63@gmail.com
Petra Plestenjak Podlogar

Petra Plestenjak Podlogar

Petra Plestenjak Podlogar je danes edina nosilka mojstrskega znanja izdelovanja modelov za mali loški kruhek. Stoletja dolgo tradicijo izdelovanja modelov in peke »ta malih kruhkov« so na Škofjeloškem v začetku 18. stoletja začele redovnice klarise, Petra pa jo danes nadaljuje in nadgrajuje tudi s svojimi avtorskimi motivi in vzorci ter tako bogato tradicijo prepleta s sodobnostjo. Modelom dodaja tudi nove izdelke – knjižna kazala, obeske in rezbarije na pohištvu.
Demšarjeva cesta 11, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 513 72 60, +386 (0)41 503 749petra.plestenjak@gmail.com
Roman Jamnik

Roman Jamnik

Roman Jamnik za izdelavo uporabnih lesenih izdelkov uporablja stružnico in dleta. Iz lesa namreč izdeluje predvsem izdelke za vsakdanjo uporabo. V njegovi delavnici nastajajo medenke, podstavki za med, leseni krožniki in sklede, gumbi, lesene igrače in deske.
Pod Plevno 81, 4220, Škofja Loka+ 386 (0)5 90 18 976, +386 (0)31 743 194albinajam@gmail.com
Jože Krmelj, Kovaštvo Krmelj

Jože Krmelj, Kovaštvo Krmelj

Kovaštvo Krmelj obstaja že od leta 1870, v Logu nad Škofjo Loko pa se nahaja od leta 1926, ko je kovaški mojster Matevž Krmelj kupil star mlin in zgradil kovačnico. V kovačiji izdelkov ne kujejo v velikih količinah. Vsako posamezno orodje je izdelano iz najkvalitetnejšega jekla ter skovano s kladivom. Slednje še dodatno izboljša kvaliteto jekla in pomembno vpliva na odličnost končnih izdelkov. Posebna odlika kovačije Krmelj so noži iz damaščanskega jekla in rustikalno obdelane sekire in mačete. Mojster Jože Krmelj je prejemnik zlate vitice 2012. 
Log nad Škofjo Loko 13, 4220, Škofja Loka+386 (0)4 510 95 00, +386 (0)41 784 050info@kovastvo-krmelj.siwww.kovastvo-krmelj.si
Lucija Tičar

Lucija Tičar

Lucija Tičar plete že od mladih nog. Njeni izdelki so narejeni z veliko mero ljubezni in natančnosti. S pletilkami in volneno nitjo ustvarja čudovite vzorce, ki naredijo oblačilne kose posebne in drugačne. Ustvarja nogavice in rokavice za vse starosti, volnene in bombažne niti pa prepleta tudi na statvah in tke volnene šale ter bombažne preproge. 

Hrastje 228, 4000, Kranj+386 (0)4 233 06 65, +386 (0)31 800 061lucka.ticar@yahoo.com
Zdenka Rakovec Vilfan, Krpanke

Zdenka Rakovec Vilfan, Krpanke

Zdenka Rakovec Vilfan za izražanje svoje ustvarjalnosti uporablja blago. Je mojstrica izdelovanja izdelkov v tehniki krpank (patchwork), poleg tega iz pisanega in živahnega blaga nastajajo izdelki za najrazličnejše namene – otroške igrače, torbice in torbe ter različni izdelki za dom.  

Zgornje Bitnje 61a, 4209, Žabnica+386 (0)31 251 009zdenka@krpanke.siwww.krpanke.si