Železniki - Turizem Škofja Loka

Za zaljubljene v ustvarjalnost

Za zaljubljene v ustvarjalnost

Za zaljubljene v ustvarjalnost

Za zaljubljene v ustvarjalnost

Previous Next
 

Vsak je svoje sreče kovač

Ob ogledu plavža, edinstvene tehniške dediščine Železnikov, ter Muzeja Železniki, ki med drugim hrani zbirko lokalno značilnih čipk, si zlahka predstavljate, kako je on vrtel kovaško kladivo, ona pa kleklje, dokler si nista z lastnimi rokami ustvarila sreče! On je na dan skoval tisoč žebljev, ona pa skupaj z drugimi dekleti čipkasto obleko za princeso. Odkrijte njune zgodbe v muzeju!

Potem se odpravite na potep po naravi, v kateri je svoje impresije vsakič znova našel slikar impresionist Ivan Grohar. Obiščite njegovo hišo v Sorici, vasi številnih posebnosti. Odpravite se v Davčo, ki ohranja tradicije izdelovanja platna iz lanu, ter v sončne Dražgoše, ki slovijo po medenih dražgoških kruhkih. Planinske poti vodijo do Soriške planine, ki pozimi navdušuje smučarje, ter naprej na grebenasti Ratitovec, priljubljen med planinci.

Volja do kovanja lastne sreče se v Železnikih od časa žebljarjev in klekljaric prenaša do današnjih dni. Od tod je med drugim doma Peter Prevc, eden najslovitejših slovenskih športnikov, smučarski skakalec, ki je prvi na svetu s smučmi preletel 250 metrov.